The Pond Library

De koi oogst of ikeage is hét moment bij kwekers

Oksel191010 061

Wat is de koi oogst of ikeage?

In oktober, begin november is het hoogseizoen bij de Japanse kwekers want dan heeft de jaarlijkse koi oogst of koi ikeage plaats. De koi die dan een tijdje in de mudponds  konden zwemmen en zich verder ontwikkelen worden dan naar binnen gehaald. Dé moment om te gaan kijken hoe de koi uit de mudponds komen. In die periode vertrekken dan ook veel koi dealers naar de kwekers op dit mee te maken en er koi te gaan kopen. De aangekochte koi worden dan overgevlogen en in november vinden bij onze koi dealers dan ook de opendeurdagen plaats om de nieuwe oogst te komen bekijken.

Afslepen van de mudponds

Koi verblijven een geruime periode in zogenaamde mudponds. Grote vijvers zonder folie. Koi kunnen hier lekker in woelen, zwemmen, body kweken en uitgroeien tot mooie koi. Voor de winter worden de koi binnengehaald. De mudponds worden een deel leeggelaten en de koi worden met grote netten afgesleept.

Koi kiezen en keuren

Nadat de koi uit de mudpond komen en binnengebracht zijn in zogenaamde koi huizen (serres) is het tijd om koi te kiezen en te onderwerpen aan een keuring alvorens een prijs overéén te komen en al dan niet tot aankoop over te gaan.

Bron & Referenties

Foto’s: qualitykoi.be

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.