The Pond Library

Utsurimono

Shiro Utsuri

UTSURIMONO”s zijn in tegenstelling tot BEKKO”s, koi die een zwarte basis hebben waaraan een tweede kleur is toegevoegd.

De SUMI loopt door tot onder de buik en wordt er niet zozeer gelet op de zwarte tekening aangezien het zwart de basis vormt. Wel wordt er aandacht geschonken aan de kleurpatronen.
Net zoals bij de SHOWA zijn de specifieke kenmerken van de UTSURIMONO, de zwarte (SUMI) tekening die over het hoofd loopt en de zwarte aanzetten op de borstvinnen. De SUMI moet echter diepzwart zijn en mooi verdeeld over het lichaam.

In de categorie UTSURIMONO hebben we 3 variëteiten:

  • SHIRO UTSURI: Koi, zwart van kleur met mooie grote sneeuwwitte vlekken. Deze mooie witte patronen mogen niet besmeurt zijn met zwarte spotjes.
  • HI UTSURI: Is een koi met dieprode vlekken op een zwarte ondergrond.
  • KI UTSURI: Deze koi is een zwarte vis met oranje of gele tekening. De patronen moeten een oplichtend effect vertonen.

Het is raadzaam bij de aankoop van een UTSURIMONO aandacht te schenken aan de kleurpatronen. Grote gekleurde vlekken op een zwarte basis zijn steeds aantrekkelijker dan kleinere kleurschakeringen. Als dan deze patronen goed afgelijnd zijn en overal dezelfde kleurintensiteit hebben, dan mag je zeker zijn dat je kwaliteit in je bezit hebt.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel ( overleden 15 april 2019), woonde in Antwerpen en maakte deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.