The Pond Library
Natuurvijver

Natuurvijver

De natuurvijver is een vijvertype waarbij zonder ingrijpen van de mens de natuur zijn gang kan gaan. Er is een gevarieerde beplanting van zuurstofplanten, oeverplanten en moerasplanten en het water lokt veel soorten dieren zoals kikkers, salamanders, libellen en andere insecten. Een natuurlijke vijver ziet eruit zoals een vijver die je kunt vinden in parken en bossen. Natuurlijk beplant met barstensvol dierenleven.

Synoniemen voor de natuurvijver zijn:

 • ecologische vijver

Doel van de natuurvijver

Bij een natuurvijver willen we de natuur volledig de vrije loop laten gaan en grijpen we niet in. We streven naar het ultieme biologische evenwicht zonder hulpmiddelen.

Principe

 • De natuurvijver heeft altijd een informele, natuurlijke vorm zonder zichtbare randafwerking. 
 • De oevers van de natuurvijver gaan naadloos over in de tuin met oeverplanten en moerasplanten.
 • Een echte natuurvijver heeft geen folie of andere waterdichting.
 • In een natuurvijver worden geen pomp, filter en chemische middelen gebruikt tegen algen of om de waterkwaliteit te bevorderen.

Regels

 • De natuurvijver moet beschikken over een zacht glooiende vijverrand zodat waterdieren in en uit de vijver kunnen.
 • Een natuurvijver past het best in een grote tuin waarbij de vijver een eigen plek krijgt wat verder van huis en leefomgeving
 • Een plaats met voldoende zon is belangrijk voor de plantengroei
 • We voorzien oeverplanten, moerasplanten en in het diepste van de vijver voldoende zuurstofplanten
 • Willen we vissen in de natuurvijver dan is een minimum diepte van ongeveer 1m nodig zodat de vissen kunnen overwinteren
 • Hoe groter we de natuurvijver kunnen maken hoe meer natuur en een stabieler biologisch evenwicht

Onderhoud

Het onderhoud beperken we tot een absoluut minimum waarbij we afgestorven plantendelen kunnen weghalen. Een teveel aan waterplanten kunnen we snoeien en uitdunnen. De ideale periode is de nazomer. Het vijver biotoop kan zich dan nog goed herstellen voor de winter. Ook waterdieren zoals kikkers, salamanders en andere worden minimaal gestoord in hun levenscyclus.

Filtersysteem

Een natuurvijver beschikt niet over een filtersysteem. De vijver staat volledig op zich waarbij waterplanten en ander waterleven zichzelf onderhouden.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.