The Pond Library

Nitraat (NO3)

Nitraat (NO3) is een stof die veel minder giftig is voor siervissen, koi en andere waterdieren, dan ammoniak en nitriet. Met behulp van de Nitrobacter bacterie wordt nitraat gevormd uit nitriet.
Omdat nitraat zeer stimulerend werkt op de algengroei en op de groei van andere waterplanten, zal een hoge concentratie nitraat leiden tot een grote ontwikkeling van algen, vooral in de zomer, wanneer de hogere temperaturen een snelle plantengroei bevorderen.

Bij een overmatig nitraatgehalte moet men het water verversen, na alvorens het nitraatgehalte van het toegevoegde water te controleren. Een bijkomende oplossing kan bestaan uit het toevoegen van vijverplanten. Deze zorgen voor een daling van het nitraatgehalte. Maar hierbij moet er ook rekening gehouden worden met de destructieve eigenschap van een koi!

Ook nitraat bevat een samenhang met andere waterparameters. Nitraat is veel giftiger in zout water en bij een lage pH. Bij een plots zuurstoftekort kan een hoge nitrietwaarde meer duiden op andere oorzaken, problemen! Door reductie kan dit nitraat omgezet worden tot het toxische nitriet.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.