The Pond Library

Nitriet (NO2)

Nitrieten (NO2) worden gevormd wanneer ammoniak wordt afgebroken als onderdeel van de stikstofkringloop. Dit gebeurt met behulp van onder andere de bacterie Nitrosomonas.
Nitriet is minder toxisch dan ammoniak; het verstoort de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes, vissen worden er lusteloos door, en het veroorzaakt een zuurstofgebrek.
Ook hier is er een samenhang met andere waterparameters op te merken. Bij een hoog zoutgehalte, hard water en een hoge zuurtegraad is nitriet minder toxisch. Hieruit kan men afleiden dat een nitriettoename in zeewater minder erge gevolgen geeft dan in zoet water.
Bij een vastgestelde nitrietvergiftiging, met behulp van commerciële kits of spectrofotometer, is het noodzakelijk om het water te verversen en zout aan het water toe te voegen. Het chloride-ion gaat immers in een soort competitie met nitriet om door de kieuwen opgenomen te worden.
Op lange termijn moet een goede biologische filter opgebouwd worden. Hierbij is het ook noodzakelijk om goed te doorluchten, het visbestand te verminderen en minder voederen.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.