The Pond Library

Alg

Zweefalgen kennen we allemaal als erwtensoep, groen water. Het zijn microscopisch kleine, eencellige planten: fytoplankton. Deze algen zijn niet vast te pakken. Soms is een plaag van zweefalgen zelfs zo erg dat je de vissen niet meer ziet zwemmen.

Ook meercellige algen kunnen hobbyisten tot waanzin drijven. De genoemde onderverdeling is gebaseerd op praktijksituaties om zo de beeldvorming te verbeteren. Draadalgen bijvoorbeeld, zijn zoals de naam al doet vermoeden lange, draadvormige algen. Flap is een benaming voor slijmerige algenproppen, de groene belletjes op het wateroppervlak. Baardalgen ten slotte, behoren tot de minst vervelende algen. Er is een grote kans dat uw vijver vol zit met de tot ongeveer 1 cm lange draadjes die groeien waar ze kunnen. Raak niet in paniek, ze doen de vijver geen kwaad. De meercellige algen worden soms ook wieren genoemd.

Lange slierten draadalgen
Lange slierten draadalgen

Synoniem

Wier

Aanverwante artikels & termen

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.