The Pond Library

Karperpokken

Karperpokken of vispokken (veroorzaakt door Cyprinid herpesvirus-1, CHV-1 virus) worden veroorzaakt door een herpesvirus (Herpesvirus cyprini ) en uit zich in wasachtige witte proppen op het lichaam. De ziekte zelf is niet dodelijk en verdwijnt veelal vanzelf bij het warmer worden van het water. Het is wel mogelijk dat een ernstige infectie voor misvormingen zorgt. Ook andere vissoorten naast karper zijn hiervoor gevoelig.

De voornaamste oorzaak van de verhoogde aanwezigheid van karperpokken zijn de lage watertemperatuur en een verlaagde immuniteit. Voornamelijk de recente schommelingen in watertemperatuur laten vissen migreren naar verschillende waterlagen waardoor ze gevoeliger worden. Ook overbezetting is een belangrijke trigger.

Karperpokken

.

Synoniem

CHV-1, Cyprinid herpesvirus-, vispokken

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.