The Pond Library

Steuren en hun voedsel

steur-muil

Het voeren van steuren is niet zo gemakkelijk als bij andere vissen. De andere vissen hebben het steurvoedsel al op voordat deze het bemerkt heeft.

Steuren hebben apart voedsel nodig, gebaseerd op en rijk aan dierlijke eiwitten van weekdieren en aangevuld met speciale vitaminen.

In tegenstelling tot andere visvoeders, zinkt het steurvoeder naar de bodem zodat de steur het gemakkelijk kan opeten. Steuren zijn echter zeer slechtziend en lang niet zo wendbaar en snel als de andere vissen. Als men voert, moet men er dan ook op letten dat de andere vissen (vooral Karpers) het voer niet eerder van de bodem opeten dan de steur. Dit is een tijdrovende klus, en daarom is het niet aan te raden om steuren te houden samen met andere vissoorten.

Opletten voor ondervoeding

Ondervoeding is één van de belangrijkste doodsoorzaken van steuren. Men moet er goed op letten dat de steur voldoende te eten krijgt. Steuren zijn niet bang en worden snel tam; men kan ze dus makkelijk met de hand voeren. Het “huismerk” steurvoer is echter te klein om vast te houden en te voeren, tenzij men de steur aanleert uit de vlakke hand het voer op te nemen. Veel steuren gaan echter aan de oppervlakte ondersteboven zwemmen om zo wat drijvend voer proberen te bemachtigen, wat ze maar soms lukt. Hierbij bestaat ook het gevaar dat ze teveel lucht binnen krijgen die in een knik in hun darmen kan blijven hangen.

Het steurvoer kan men wel tussen duim en wijsvinger vasthouden, maar het is een tijdrovende klus om zo te voeren.

Het is ook het proberen waard om de steur aan de ene kant van de vijver te voeren en tegelijkertijd aan de andere kant de andere vissen. Als de steur hieraan went, zal hij gemakkelijker zijn eten op kunnen en de overige vissen zijn dan afgeleid met hun eigen voer.

Als men op de voederplaats een witte plaat, tegel of dienblad of iets dergelijks legt, kan men goed zien of de steur wel voldoende eet.

Ik heb gelezen dat er mensen zijn die hun steur aangeleerd hebben om even uit het water genomen te worden, om dan gevoederd te worden zonder concurrentie van de andere vissen om vervolgens te worden teruggezet.

De beste methode is om een PVC buis of plastic pijp op de bodem van de vijver te leggen. De doorsnede moet zo groot zijn dat de steur er makkelijk doorheen kan, maar dat de meeste andere vissen dit niet kunnen. Leg het steurvoer in de buis, en zorg dat de steur hieraan went. Voer de overige vissen desnoods tegelijkertijd in een andere hoek van de vijver als ze het steurvoer proberen te eten, zodat de steur gemakkelijk alles kan verorberen.

De werking hiervan vermindert aanzienlijk indien er vissen in de vijver zijn die klein genoeg zijn om ook door de buis heen te zwemmen.

Vanwege de vitaminen moet het steurvoer het hoofdvoedsel zijn. Daarnaast houden steuren ook van regenwormen, (rode) muggelarven, meelwormen,(gedroogde) tubifex, mosselvlees en naaktslakjes. Bovenstaand (levend) voer is makkelijker met de hand te geven. Voer nooit te veel in een keer want de steur heeft maar een kort maag/darm kanaal, als men teveel in één keer voert, kan dit leiden tot verstopping van het maag/darm kanaal en gasophopingen.

Beter is het om 3 x per dag wat te geven dan 1 x veel.

Voederen in de winter

Steuren zijn bij lagere temperaturen actiever dan andere vissen en het feit of steuren in de winter gevoederd kunnen worden, is afhankelijk van de watertemperatuur.

U doet er goed aan dit even op te nemen. Bij een temperatuur van lager dan 5° Celcius moet u ze niet voeren. Tussen de 5 en 10° Celcius kunt u ze wekelijks voeren en bij temperaturen hoger dan 10°C kan het weer dagelijks.

Hugo Hoekstra

Hugo Hoekstra

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.