The Pond Library

Ziekten en aandoeningen bij steuren

steur-op-rug

Steuren zijn erg gevoelig voor een slechte waterkwaliteit. Het water moet schoon en helder zijn, maar vooral zuurstofrijk en met een flinke stroming. Een krachtig filtersysteem is dus zeker op zijn plaats.

De temperatuur mag niet hoger komen dan 24° Celcius. Voor Karpers en andere vissen is dit niet zo”n probleem maar bij dergelijke temperaturen wordt het zuurstofgehalte erg laag en de (Siberische) steur, de naam zegt het al, is zulke tropische temperaturen niet gewend. Met hun primitieve kieuwen kunnen ze maar weinig zuurstof opnemen. Als de temperatuur boven de 21°C komt, is een extra zuurstofpompje gewenst. De pH is ideaal tussen de 7.0 en 7.5

Slangewortel (Calla Palustris) is giftig voor steuren. Er bestaan waarschijnlijk meer planten met toxische stoffen waar ze gevoelig voor zijn, maar hierover is nog niet veel bekend. Zelfs de miniemste hoeveelheid nitriet en ammonia zijn zeer slecht en vergiftigingsverschijnselen kunnen zich al voordoen als steuren in de (modder) bodem wroeten door opstijgende gasbellen. Bij vergiftigingsverschijnselen hangt de steur levenloos in een bocht.

Steuren kunnen ook slecht tegen sommige medicijnen en anti-alg middelen. Raadpleeg voor gebruik altijd een vakman. ESHA2000, Exit en Bacto kunnen ze in ieder geval goed verdragen. Zout aan het water toevoegen is ook geen enkel probleem. 1 gram per liter permanent is aan te bevelen.

Als een steur gestrest is, gaat hij op zijn rug drijven. Als dit gebeurt, doet men er goed aan om te kijken wat de oorzaak kan zijn (waterkwaliteit/temperatuur, te weinig voedsel, etc).

Ingevallen ogen zijn een teken van verzwakking.

Als een steur een verdikte buik heeft en moeite heeft met duiken, dan heeft hij met het eten teveel lucht binnengekregen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat hij probeert drijvend voer van de oppervlakte te nemen. Vaak kan de steur via natuurlijke weg de overtullige gassen kwijtraken, maar indien dit niet lukt en hij aan de oppervlakte drijft, moet men een massage toepassen.

Men houdt hiervoor de steur vast onder water, met zijn neus omhoog naar de wateroppervlakte. Masseer voorzichtig met de duim over de buik omhoog naar de bek toe. De steur kan tegenspartelen en kan zijn kieuwen en bek dichthouden, maar indien dit enige minuten doorgaat zal hij toch moeten ademhalen en als het lukt ziet u luchtbelletjes uit zijn bek komen.

Volgens mijn gesprek met een dierenarts die gespecialiseerd is in vissen, komt dit bij steuren vaak voor.

Als de steur bij luchtophopingen al enige dagen ronddobbert, kan hij “kromtrekken”. Dit wordt ook wel vergeleken met een dwarslaesie. De steur ligt/drijft dan in een U-bocht en kan hier zelf niet meer uitkomen. Interne organen worden zo samengedrukt en beschadigd. Hier moet eerste hulp aan te pas komen: neem een verband of panty (geen vet verband met medicamenten) en spalk de steur zodanig dat hij weer een beetje recht wordt. Leg het verband aan tussen de borst- en buikvinnen, let erop dat de borstvinnen niet mee verbonden worden en dat hij goed kan ademhalen. Dit moet tenminste 24 uur zo blijven. Zet de steur desnoods in een teil/emmer/aquarium om hem makkelijker te kunnen behandelen. Zet hier zoveel water in dat de steur net onder water blijft.

Vergeet niet een luchtpompje aan te sluiten voor zuurstof. Indien nodig, kan men de steur tussen enkele stenen plaatsen om er voor te zorgen dat hij niet weer kromtrekt.

Het is mogelijk, dat een dierenarts die gespecialiseerd is in vissen, een injectie geeft om overtullige lucht weg te zuige. Dit wordt echter afgeraden, daar de overblijvende buikwond de (verzwakte) steur parten gaat spelen.

Hugo Hoekstra

Hugo Hoekstra

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.