The Pond Library

Waarom regenwater gebruiken geen goed idee is

Regenton om regenwater op te vangen

Ontdek waarom het gebruik van regenwater een risico vormt voor je vijver. Leer waarom leidingwater de beste keuze is voor een gezond, gebalanceerd vijvermilieu

Intro:

In de wereld van vijver houders is het bijvullen van de vijver met regenwater een veelvoorkomende, maar potentieel schadelijke praktijk. In dit artikel verkennen we waarom het gebruik van regenwater voor vijvers vaak als een fout wordt beschouwd en waarom je beter kunt kiezen voor vers leidingwater.

Waarom geen regenwater gebruiken?

Het lijkt misschien een milieuvriendelijke en logische keuze om regenwater te gebruiken, maar het kan aanzienlijke problemen veroorzaken voor het evenwicht van je vijver. Regenwater is van nature te zuur en kan de pH-balans van de vijver verstoren, vooral bij grote hoeveelheden neerslag, wat kan leiden tot een fatale pH-crash, met name bij kleinere vijvers.

Variabele samenstelling:

Daarnaast varieert de samenstelling van regenwater afhankelijk van het seizoen, de duur van de regenval en de wolken die verschillende stoffen uit de atmosfeer opnemen. Het regelmatig toevoegen van regenwater aan de vijver maakt het moeilijker om de waterkwaliteit te controleren en kan leiden tot een gebrek aan stabiliteit in de samenstelling van het vijverwater.

Bacteriologische en toxische risico’s:

Regenwater kan ook bacteriologisch en/of toxisch besmet zijn, afhankelijk van de locatie waar het wordt verzameld of het gebied waarin de regen valt. Dit brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de vissen en het algehele vijvermilieu.

Aanbevelingen:

Om deze problemen te voorkomen, raden we aan geen regenwater te gebruiken voor het bijvullen van de vijver. Als regenwater toch in de vijver terechtkomt, overweeg dan de vijver te bedekken als dat mogelijk is. Controleer regelmatig de pH-waarden, vooral na perioden van veel regen. Als de pH daalt, vul de vijver dan aan met leidingwater om het evenwicht te herstellen en stabielere pH-waarden te behouden.

Conclusie:

Regenwater lijkt misschien een natuurlijke en logische keuze, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je vijver. Kies verstandig en vermijd het gebruik van regenwater om de levensduur en het evenwicht van je vijver te waarborgen.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.