The Pond Library

Waarom je beter de vijver niet met regenwater vult

Regenton om regenwater op te vangen

Eén van de meest gemaakte fouten waaraan vijver houders zich wel eens bezondigen is het bijvullen van de vijver met regenwater in plaats van vers leidingwater of goed putwater.

Waarom geen regenwater gebruiken?

Regenwater verzamelen in een ton, regenput of zelfs via het dak met een pijp naar de vijver toe is niet zo ongewoon. Eigenlijk is dit een grote vergissing als je in acht neemt dat de controle van het vijver milieu cruciaal is voor een goed uitgebalanceerd systeem. Dus waarom geen regenwater gebruiken om de vijver bij te vullen of water verversingen door te voeren?

Regenwater is té zuur en kan de pH balans van je vijver veranderen en wanneer grote hoeveelheden regenwater in de vijver komen kan een fatale pH crash zich voordoen. Kleinere vijvers zijn meer onderhevig dan grotere vijvers.

Regenwater kan ook variëren van samenstelling afhankelijk van de tijd van het jaar en het seizoensweer alsook de duur van de regenval en de wolken die bepaalde stoffen en stoffen uit de atmosfeer in zich opnemen.

Regelmatig bepaalde hoeveelheden regenwater toevoegen aan de vijver geeft je steeds minder controle over de samenstelling van je vijverwater en je doet er goed aan te stoppen met het vullen van je vijver met regenwater als verversing of bijvullen.

Regenwater kan bacteriologisch en/of toxisch besmet zijn afhankelijk waarvan het regenwater verzameld wordt of de streek waarin de regen valt.

Om samen te vatten, gebruik geen regenwater om je vijver aan te vullen. Vermijd dat er veel regen in de vijver kan terechtkomen, overdek de vijver indien mogelijk. Uiteraard kan het geen kwaad dat er regenwater in je vijver komt maar check op regelmatige basis je pH waarden als er gedurende een periode veel regen is gevallen. Indien je merkt dat de pH zakt (vijverwater zuurder wordt) vul dan de vijver aan met leidingwater. Dit helpt om je vijver opnieuw in balans te krijgen en betere en stabielere pH waarden.

Hopelijk kan ik je met deze tip ervan overtuigen om geen regenwater te gebruiken als je zou overwegen dit te doen. Zoals gewoonlijk, voel je vrij om een reactie plaatsen en om dit artikel met je andere vijver- koivrienden te delen.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.