The Pond Library

Het ammoniak gehalte

Ammoniak is een giftig product dat ontstaat uit de uitwerpselen van vissen, mineralisatie van aminozuren, voedseloverschotten en ander organisch afval. Ammoniak in het vijverwater geeft geen problemen als het onder de 0,2 mg per liter vijverwater blijft. Het ammoniakgehalte van ons vijverwater kunnen we bepalen met Tetratest NH3. Symptomen bij vissen die kunnen wijzen op een te hoog ammoniakgehalte zijn lusteloosheid, stress, kieuwrot, naar lucht happen, extra slijm afscheiden of gewoon sterven zonder ziektesymptomen.

De zuurtegraad (pH) speelt een belangrijke rol in de giftigheid van ammoniak. Hoe hoger de zuurtegraad van het water, hoe minder ammoniak verwerkt wordt in niet-giftige producten.

De nitrosomonas zetten giftig ammoniak om in het al even giftige nitriet (NO2) en daarna zetten de nitrobacter de nitriet (NO2) om in nutriënten (nitraten en fosfaten). Nutriënten moeten tijdig worden wggewerkt, zeker bij vijvers (koivijvers) zonder waterplanten

Zeer belangrijk bij de afbraak van ammoniak is een goede bacteriewerking en een ideale zuurtegraad (pH). Vooral koivijvers moeten van een goede filter voorzien worden omdat deze vissen wel aardig wat ammoniak kunnen produceren. Daarbij komt dat in een koivijver minder of geen vijverplanten staan dan in een siervijver.

Mocht het ammoniakgehalte hoger gaan dan 0,2 mg/liter water, dan kunnen maatregelen zoals filterreiniging en deels waterverversing helpen.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.