The Pond Library

Hexamita en Spironcucleus

hexamita-2

Hexamita en Spironucleus zijn darmparasieten die bij vijvervissen regelmatig voorkomen. Wanneer we een uitstrijkje van de uitwerpselen onder de microscoop (vanaf 100 x vergroting) onderzoeken, merken we op dat deze kleine (5-15 µm) parasiet zeer snelle zig-zaggende bewegingen maakt dankzij zijn 8 flagellen. 

hexamita-2

Situering

INFECTIEUZE ZIEKTEN > PARASIETEN

  • Protozoaire (= ééncellige) flagellaten
    • Hexamita en Spironcucleus

Volledig overzicht infectieuze en niet infectieuze ziekten

De symptomen van Hexamita en Spironcucleus

Bij onze vijvervissen zien we voornamelijk andere klinische symptomen zoals slechte eetlustlusteloosheiddonker verkleuringevenwichtsverlies en een rode ontstoken anus. Bij lijkschouwing stelt men in de darm vaak een wit slijmerige inhoud vast samen met een sterk vergrote galblaas.

hexamita

Diagnose

Wat het microscopisch uitzicht betreft, lijkt deze parasiet zeer goed op Costia. Wat de beweging betreft, kan men dit organisme het beste vergelijken met spermatozoïden.

Hexamita wordt bij vijvervissen voornamelijk aangetroffen in de darm.

Wanneer we vele drijvende glazige uitwerpselen aan het wateroppervlak ontdekken, moet men hieraan steeds denken.

Deze parasiet kan echter ook doordringen tot de inwendige organen en vervolgens migreren naar de kop langswaar ze terug naar buiten komt. Bij sommige aquariumvissen zoals de discus en de maanvis veroorzaakt deze parasiet typische gaatjes in de kop, ook wel “Hole in the head disease” genoemd.

Behandeling

De behandeling van Hexamita gebeurt met metronidazole. De behandeling gebeurt voor vijvervissen meestal via het voeder. Wanneer een waterbehandeling noodzakelijk is, wordt de helft van het water ververst na twee dagen aangezien metronidazole de lever en nieren kan aantasten.

Voor verdere behandeling informatie en medicatie verwijs ik naar mijn boek “De Koi Dokter” hoofdstuk 7: Medicatie

Bron & Referenties

Boek “De Koi Dokter – Leidraad voor een gezonde koi” – Maarten Lammens

Maarten Lammens

Maarten Lammens

Maarten Lammens is een Vlaamse dierenarts gespecialiseerd in de verzorging van koi. Hij koppelt een jarenlange praktijkervaring aan een brede kennis over de verzorging en het gedrag van deze bijzondere vissen. Indien u een bezoek wenst van de koidokter kan u elke werkdag een afspraak maken op het nummer +32 (0)476 20 25 91 of email : info@dekoidokter.be

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.