The Pond Library

Inwendige anatomie van een vis

Als liefhebber van vissen is het toch belangrijk dat we op de hoogte zijn hoe de vis in elkaar zit. Welke organen heeft een vis, waarvoor dienen ze en waar kunnen we ze vinden. Het is niet alleen interessant kennis te hebben van de opbouw van een vis het is ook noodzakelijk om diagnoses te stellen als zich visziekten voordoen.

In twee artikels “Uitwendige anatomie van een vis” en “Iinwendige anatomie van een vis” bespreken we in grote lijnen hoe de vissen zijn opgebouwd en waarvoor de organen dienen. In andere artikels zullen we dieper ingaan op bepaalde organen en hun werking.
Dit artikel geeft een opsomming en bespreekt de inwendige organen van een vis

Hart

(nr 3) met twee kamers. In de bloedsomloop komt het hart net voor de kieuwen. Zuurstofarm bloed wordt door de kamer, het ventrikel, naar de kieuwen gepompt waar de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide gebeurt. Het met zuurstof aangereikte bloed wordt vervolgens door het lichaam gepompt en keert zuurstofarm terug naar het atrium.

Spijsverteringsorganen

Vissen hebben niet echt een maag (nr 4) maar die is vervangen door een lange darm (nr 21). Het voedsel dat de vissen tot zich nemen schuift als het ware door de vis.

Zwemblaas

(nr 5) van een vis is een zeer gevoelig en belangrijk orgaan. Het is door middel van een zeer dun buisje met de slokdarm verbonden. De zwemblaas doet dienst als een soort van ballasttank. Het stelt de vis in staat te stijgen of te dalen in het water. Bij het vullen van de zwemblaas daalt de vis en bij het ledigen gaat de vis stijgen. Wanneer een vis nu aan zwemblaasontsteking lijdt, wordt het voor hem zeer lastig om nog naar boven of naar beneden te gaan.

Lever en galblaas

(nr 6 en 7) maken deel uit van het spijsverteringsstelsel van de vis. Normaal is de lever bruin van kleur; als deze geel of groen is, dan heeft de vis buikwaterzucht.

Gonaden (testes/ovaria)

(nr 8) Het zijn de voorplantingsorganen bij vissen. Het paringsgedrag van vissen kan ook leiden tot tijdelijke knobbeltjes op de vinnen en dit tussen eind april en half juni.

De nieren

(nr 9) die net als bij ons dienst doen als afvalverwerkingsorgaan.

De haarvaten

Wanneer er water over de kieuwplaatjes stroomt, neemt het bloed in de haarvaten zuurstof op uit het water en geeft er koolstofdioxide aan af. De haarvaten staan in verbinding met de kieuwplaatsjes enerzijds en met het hart anderzijds.

De witte spieren

(nr 13a)

De donkere spieren

(nr 13b)

De hersenen

(nr 12)

Inwendig oor

(nr 19)

Beentjes van Weber

(nr 20)

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.