The Pond Library

Factoren die stress bij vissen veroorzaken

Koi tam maken met een soepstengel

Leer hoe je stress bij vissen kunt vermijden door rekening te houden met hun omgeving.

Dit artikel benadrukt het belang van het vermijden van stress bij vissen om ziekten te voorkomen. Stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slechte waterkwaliteit, verkeerde voeding, verwondingen, medicijnen en transport. Er zijn twee soorten stress: stress in een korte periode en stress over een langere periode. Het vermijden van deze stressfactoren is cruciaal voor vijverhouders en koikeepers.

Factoren die stress veroorzaken zijn onder andere: een gebrek aan zuurstof, vervuild water, verkeerde voeding, verwondingen, overdadig gebruik van medicijnen en waterverbeteringsproducten, vergiftiging door zware metalen, transport, nieuwe vissen, temperatuurschommelingen, te groot visbestand in verhouding met de vijverinhoud, een verkeerd aangelegde vijver en onrustige omstandigheden.

Enkele factoren die stress veroorzaken:

 • Gebrek aan zuurstof (in de zomer)
 • Vervuild water met een hoge organische belasting en te hoge ammoniak- en nitrietwaarden. Dit vervuilde water veroorzaakt ernstige kieuw- en huidirritaties. De slijmhuid kan aangetast worden. De darmen kunnen vernietigd worden en er kunnen zowel inwendige als uitwendige bloedingen ontstaan. In ernstig vervuild water kunnen zelfs het zenuwstelsel, de lever, milt en nieren worden beschadigd.
 • Verkeerde voeding: zowel te weinig als te veel voeding kan schadelijk zijn. Voedsel met een te hoog gehalte aan eiwitten toedienen bij te lage temperatuur kan niet door de vis verteerd worden.
 • Verwondingen door schuren, etc. met huidirritaties tot gevolg.
 • Overdadig gebruik van medicijnen en waterverbeteringsproducten. Let op met voorjaarskuren en preventieve behandelingen.
 • Vergiftiging door zware metalen (kopersulfaat komt in veel medicijnen voor).
 • Transport.
 • Onoordeelkundig vangen van vissen en vissen vangen vlak na het winterseizoen wanneer hun afweermechanisme nog niet voor de volle 100% werkt.
 • Nieuwe vissen. Verstoring van de rangorde of nieuwe vissen die ook drager zijn van eventueel nieuwe pathogene organismen.
 • Temperatuurschommelingen. Een verschil van meer dan 2°C in een korte periode veroorzaakt bij koi stress.
 • Te groot visbestand in verhouding met de vijverinhoud, ook de strijd om voedsel en zuurstof in de zomer, te vervuild water, enz.
 • Een verkeerd aangelegde vijver. Te ondiepe of te kleine vijver.
 • Onrustige omstandigheden (natuurlijke vijanden, schepnetten, enz.).

Om stress bij vissen te verminderen, is het van belang om de stressfactoren zo veel mogelijk weg te werken. Dit kan door vakkundig te werken bij bijvoorbeeld transport, het vangen, het gebruik van medicijnen, en het voederen. Ook kunnen we de waterkwaliteit verbeteren en de aanmaak van zuurstof verhogen door het plaatsen van luchtsteentjes en het bouwen van een waterval in een siervijver. Voor de koivijver is de plaatsing van een druppelfilter ideaal. Het is ook belangrijk om wat minder vis uit te zetten dan eigenlijk is toegestaan en de vissen te herbergen in een goede vijver.

Hoewel het volledig wegwerken van stressfactoren in de praktijk niet haalbaar is, kunnen we het risico op ziekten veroorzaakt door stress al heel wat verminderen door zoveel mogelijk met de vissen rekening te houden en hun eisen aan hun omgeving te respecteren.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.