The Pond Library

Zwemvijverwater en uw gezondheid

Plezier In De Zwemvijver

Is zwemvijverwater wel gezond?

Biologisch filteren betekent reinigen met behulp van bacteriën. Deze bacteriën gaan afvalstoffen omzetten in door planten opneembare moleculen. De verontreinigingen afkomstig van ingewaaide bladeren, stuifmeel, dode organismen etc. bevatten onder andere fosfaatverbindingen en ammoniak. De giftige ammoniak wordt door de werking van in de filter groeiende bacteriën omgezet in minder giftig nitriet en vervolgens in het zo goed als niet giftige nitraat.

Het gaat hier om aërobe chemische reacties die zuurstof nodig hebben, veel zuurstof. De uiteindelijke restproducten van de biologische afbraak zijn fosfaat en nitraat. Beide moleculen zijn belangrijke meststoffen voor planten. De planten verbruiken deze stoffen voor hun groei. De cirkel wordt zo gesloten. Het systeem van biologische filtratie werd door onder andere de Oostenrijkste en Franse overheid aanvaard voor toepassing in openbare zwembaden. Dat is zeker geruststellend. De analyses tonen aan dat het niet nodig is het water œsteriel te maken met chemische middelen om een œgezond water te bekomen. Ook op bacteriologisch niveau (aantal coliformen, fecale streptokokken en stafylokokken) is er geen probleem. Een klein aantal personen is echter allergisch voor bepaalde waterorganismen (zoals amoeben). Er zijn zeker evenveel mensen die een allergie vertonen voor de chloorderivaten in een klassiek zwembad. Het gaat echter om een heel klein deeltje van de bevolking. Een groot voordeel van biologische filtering is dat het eigenlijk gaat om een trage filtering. Dat betekent minder energieverbruik en dat scheelt beduidend op de energiefactuur. De pompen draaien continu, dag en nacht. Vergelijk de merken onderling, zo kunt u nog meer energie besparen.

SIMPLEMENT EAU

Waarom zijn zwemvijvers bijna altijd zwart?

De kleur van de waterdichting is verschillend. Bij zwembaden is die meestal licht getint (lichtblauw, lichtgroen, lichtgrijs). Bij zwemvijvers maakt men bijna altijd gebruik van zwarte, of bijna zwarte folie. Dat heeft verschillende redenen waarvan de meest belangrijke zijn: de hogere levensduur, opslorpen van warmte en het esthetische. Vijvers met een zwarte waterdichting zijn mooier, zien er natuurlijker uit en de reflecties van planten en omgeving zijn er het meest spectaculair. Terwijl klassieke zwembaden vaak actief verwarmd worden is dat minder het geval met zwemvijvers. Bijverwarming in de zomer kan wel (bijvoorbeeld met zonnepanelen).   Zwarte EPDM rubberfolie is het meest gebruikte afdichtingsmateriaal en gaat uitzonderlijk lang mee, namelijk vele tientallen jaren. De matzwarte bodem zorgt voor opslorpen van zonnewarmte. Dat betekent zwemwater dat 2 à 6 ° Celsius warmer is dan in een klassiek onverwarmd zwembad. Dat scheelt en het is gratis. Doordat EPDM bovendien een zeer hoge elasticiteit en soepelheid heeft, zelfs bij zeer lage temperaturen kan men er ook in de winter en zelfs tijdens vorstperiodes zwemvijvers mee afdichten. Denk eraan dat de kwaliteit en de levensduur van de afdichting het allerbelangrijkste is. U kunt zich wellicht voorstellen welk een ramp het is wanneer uw zwemvijver, na enkele jaren mooi volgroeid en in biologisch evenwicht, plots lek zou slaan. EPDM-geomembraan wordt wereldwijd door milieuorganisaties aanbevolen omwille van de lage impact op het milieu, de propere productie, uitzonderlijk lange levensduur en probleemloze recyclagemogelijkheden.

Cools Essen
Guido Lurquin

Guido Lurquin

Guido Lurquin, woonachtig in Leuven (Vlaams Brabant, belgië) is een professioneel schrijver en fotograaf. Hij schrijft voor verschillende tuin- en vijvermagazines zoals Vijvers & Tuinen en geeft ook lezingen. Guido Lurquin heeft zich vooral toegelegd op de fotografie en het bestuderen van waterplanten. De kennis haalt hij uit eigen ervaringen met zijn tuinvijvers. Voor deze site schrijft Guido Lurquin de monografieën van de waterplanten en zorgt hij voor passend en prachtige foto's.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.